Lieve mensen,

 

Wat leuk dat u deze site, met betrekking tot mijn project 'Vissersboten voor Sri Lanka' bezoekt!

 

Ik zal me eerst even persoonlijk aan u voorstellen. Mijn naam is Hannah Hofland, ik ben 21 jaar oud en ik woon in Sint Michielsgestel. Verder studeer ik aan de Universiteit van Tilburg. Ik ben daar aan het afstuderen aan de sociale faculteit en volg de studie Beleids- en Organisatiewetenschappen.

 

Ik kom zelf uit Sri Lanka en ben samen met mijn zus Shanika op 1-jarige leeftijd geadopteerd. Mijn ouders Lodie en Erica hebben nog een dochter, Wieneke, zij is mijn oudste zus. Nadat wij geadopteerd zijn hebben onze ouders voor ons contact gezocht met onze biologische familie. Dat is natuurlijk geweldig. Zodoende hebben wij ons moederland ook al verschillende keren mogen bezoeken en daarbij natuurlijk ook onze familie ontmoet!  

 

Op tweede kerstdag 2004 gebeurde er iets onvoorstelbaars. Een tsunami bereikte grote, dichtbevolkte gebieden van Azië. Als gevolg hiervan vonden tienduizenden mensen de dood. Nog eens miljoenen mensen verloren hun woning, hun bezittingen... maar erger nog hun familie, vrienden en andere geliefden.

 

Dit alles greep mij erg aan, vooral doordat ook in mijn eigen moederland Sri Lanka de schade, maar ook de wanhoop en het verdriet van de mensen daar onvoorstelbaar groot zijn. Twee maanden geleden liep ik nog met mijn Sri Lankaanse familie over het strand, speelde daar met de visserskinderen en deelde kleding uit. Ik kan hier niet zomaar toekijken en erop hopen dat die mensen de hulp krijgen die zij zo hard nodig hebben.

 

Daarom heb ik een project opgestart. Ik ben op dit idee gekomen, eigenlijk naar aanleiding van de actie van Giro 555. Zij leveren voornamelijk noodhulp, wat natuurlijk ook noodzakelijk is.


Ik ben toen gaan denken aan hoe wij zo'n twee maanden geleden nog in Sri Lanka over het strand liepen. We keken daar hoe de vissers, na heel wat uren op het water te hebben gezeten, de vissen binnenhaalden... ik heb daar, samen met mijn zus Wieneke, met die kinderen gespeeld en in verschillende gezinnetjes werden we met open armen ontvangen. Een visser legde ons precies uit hoe het hele visgebeuren in zijn werk ging en hoe zij met een olielampje de hele nacht op het water zaten.

 

Zo ben ik eigenlijk verder gaan denken. Na de vloedgolf, die een heel groot gedeelte van de Sri Lankaanse kust verwoest heeft, is er denk ik nog weinig over van de vissersboten die daar lagen. Voor deze mensen is dit toch dé manier waarop zij zelf in hun eigen (en die van hun gezin/familie) levensonderhoud kunnen voorzien. Zij hebben die boten nodig om verder te kunnen leven... ook nadat alle hulptroepen weer zijn vertrokken, zullen zij weer verder moeten.

 

Het laten bouwen van houten vissersboten (inclusief netten en roeispanen), leek mij een hele goede manier om daar een steentje aan bij te dragen. Zodat we tenminste een aantal gezinnen weer op weg kunnen helpen om verder te gaan met hun leven...

 

Ik heb verschillende betrouwbare contactpunten in Sri Lanka en werk samen met Child Right (voor meer informatie over deze stichting kunt u kijken onder 'links'). Met de hulp van deze mensen, zal dit alles heel goed te realiseren zijn. Daarnaast heb ik zelf plannen om, na mijn afstuderen, voor langere tijd naar Sri Lanka te gaan, op deze manier kan ik persoonlijk toezicht houden op het geld.


Mijn idee is niet om de boten te laten importeren, maar om ze in het land zelf te laten bouwen. Dit levert voor de mensen zelf ook weer geld op, daarnaast is dat een veel goedkopere manier. Ik heb al uitgezocht dat deze boten daar op een werf gekocht kunnen worden.


De kosten zullen uitkomen op ongeveer 700,- euro per boot. Gezien de noodsituatie in Sri Lanka, is de kans wel aanwezig dat deze prijzen zullen gaan stijgen. Maar dat zal verder geen problemen opleveren.


Ik vraag u hierbij met heel mijn hart om een bijdrage te leveren, zodat we met z'n allen iets goeds kunnen betekenen. Ik heb speciaal voor uw bijdrage een bankrekening geopend, maar u kunt natuurlijk ook contant geven.


Via deze site en via de mail (u kunt uw e-mailadres aan mij opgeven) zal ik u constant op de hoogte houden van alle verdere ontwikkelingen omtrent mijn project.


Ik hoop ook van u te horen…


Veel liefs,


Hannah Hofland